Revirji | Drstišča

Spodnji zemljevid zajema vsa pomembnejša drstišča v Zgornjesavinjskem ribiškem okolišu. Površina drstišča je približno ocenjena glede na količino gramoza primerne granulaže za drst posamezne ribje vrste in lahko dejansko odstopa od navedenih vrednosti. Pri vsakem drstišču je označena vrsta ribe (zapeljite kazalec miške preko oznake drstišča za več informacij), katera se na tem območju drsti in pa okviren čas drsti, ki pa lahko variira zaradi vremenskih razmer.

Tudi sama mikrolokacija se zaradi običajnih sprememb v reliefu struge in prodišč lahko razlikuje, načeloma pa je povsod kjer je drstišče gramoz oziroma prod finejše granulacije na prelivih in iztokih iz tolmunov ter izpod jezov.

Ker mogoče kdo od ribičev ne ve, kako v naravi opaziti drstne jame, prilagamo nekaj slik le teh. Seveda pa se kot lise praviloma elipsaste oblike premera od pol metra pa tudi celo do nekaj metrov jasno vidijo le sveže skopane drstne jame, medtem ko jih kasneje prekrije sediment ali alge, zato je treba med hojo po vodi dobro opazovati in predvidevati katerim mestom se izogibati.

Ribiče naprošamo, da se v času drsti (01.11 do 31.05) izogibajo gibanju po drstiščih (ribolov, prečkanje...) ker s tem motijo samo drst kot tudi razvoj iker. Ikre se valijo v produ drstišča pri potočni postrvi 2 do 3 mesece po drsti (odvisno od temperature vode) in pri lipanu 2 do 3 tedne. Zlasti pa opozarjamo vse, da se v času drsti vzdržijo namenskega ribolova ribe v drsti, saj je to po zakonu o sladkovodnem ribištvu opredeljeno kot prekršek, predvsem pa je neetično!


Spock.si
Povejte nam svoje mnenje